Het gevaar van de grasaren

Het is hoogzomer en heerlijk weer voor lekkere wandelingen. Helaas zijn er nu ook weer volop grasaren te vinden. Deze grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen voor vervelende problemen zorgen bij je hond.

De grasaren hebben weerhaakjes. Dit zijn de lange ‘stekels’ die uit de aar steken. Dankzij deze weerhaken blijven de aren makkelijk in de vacht van je hond zitten. De weerhaakjes van de aren kunnen echter ook in de neus, oren en ogen van uw dier terechtkomen en zelfs de huid binnendringen.

In de neus:

Krijgt je hond een grasaar in zijn neus, dan zal hij gaan niezen. Dankzij de weerhaken kan een grasaar maar een kant op bewegen en daardoor steeds verder de neusholte inkruipen. Uiteindelijk kan de grasaar aan het einde van de neusholte terechtkomen en gaan ontsteken. Daarom is het belangrijk dat de grasaar snel verwijderd wordt. Uw dierenarts kan de grasaar met een speciaal tangetje proberen te pakken. Als dat niet lukt, zal uw hond onder narcose moeten.

In het oor:

Een grasaar kan ook in het oor van uw hond terecht komen en steeds dieper kruipen. Uw hond gaat dan met zijn kop en oren schudden, omdat dit erg pijnlijk is. Hij kan ook steeds met zijn oren tegen andere dingen aanwrijven. Honden met grotere, hangende oren en veel haar lopen het meeste risico. Als de aar niet op tijd verwijderd wordt, zal hij steeds verder de gehoorgang inkruipen en kan uiteindelijk zelfs het trommelvlies doorprikken.

In het oog:

Als een weerhaakje van de grasaar in het oog terecht is gekomen, zal uw Hond met het oog gaan knijpen en misschien proberen er steeds met de poot in te wrijven. Ook dan is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan want de aar kan het hoornvlies aantasten.

In de poot of huid:

Grasaren kunnen de huid binnendringen, omdat de weerhaken erg scherp zijn. Een bekend probleem is dat aren tussen de tenen van je hond gaan zitten, waarna de stekels door de huid heen prikken. Ook op andere plaatsen kan een grasaar in de vacht vast komen te zitten en uiteindelijk de huid doorprikken.

Honden kunnen gaan krabben of likken aan de plek waar de weerhaken van een grasaar het lichaam in dringen, omdat de huid daar irriteert of pijn doet. Dit kan uiteindelijk ook tot ontstekingen leiden. Ziet u een aar op de vacht of tussen de tenen zitten? Dan kunt u deze voorzichtig zelf proberen te verwijderen. Let op dat er geen weerhaakjes in de huid blijven zitten. Pak de weerhaken zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze er voorzichtig uit.

Voorkomen is beter

Probeer te voorkomen dat uw hond op velden met grasaren loopt. Controleer honden altijd na afloop van een wandeling. Ziet u weerhaakjes die u niet verwijderd krijgt? Of krijgt uw dier klachten, zoals niezen, kopschudden of mank lopen? Wacht dan niet af, maar neem contact op met een dierenarts. Door snel te reageren zijn de aren vaak relatief makkelijk te verwijderen.

Bericht delen!